Kolatryffelspaj med flingsalt

 
Recept:
 
125 Gram smör
2 1/2 dl vetemjöl
1/2 dl florsocker
1/2 dl kakao
1 krm salt
2 st äggulor
 
Fyllningen:
 
1 vaniljstång
2 dl vispgrädde
1 1/2 dl ljus sirap
300 gram mjölkchoklad (ljuschoklad)
100 gram mörkchoklad
 
Flingsalt till garnering
 
 
1. Hacka samman smöret, mjölet, florsockret, kakao och salt i en matberedare. Tillsätt sen äggulorna och blanda till en smidig smet. 
2. Tryck ut degen i en pajform gärna med löstagbarkant, 24-25 cm i diameter. Låt detta stå i kylen i 30 minuter.
3. sätt nu ugnen på 200 grader.
4. Grädda nu pajskalet i 10 minuter. Låt det sedan svalna.
5. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka upp grädden med frön, sirapen och med själva vaniljstången också.
6. Ta sedan upp stången och bryt choklanden ner i grädden och blanda till en jämn, slät smet.
7. Häll nu över denna smet i pajskalet som nu är kallt. Låt detta nu stå i kylen i 5 timmar. Strö över flingsalt vid servering. 
 
Lycka till!