Chokladkaka med nötknäck

 
 
 
Recept:
 
 
100 gram smör
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 ägg
ca 200 gram blandade nötter
 
 
Glasyren
 
1 dl strösocker
1 dl sirap (ljus)
1 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
1 tsk smör 
 
 
 
1. Starta ugnen på 175°
2. Smörj och mjöla en t.ex springform ca 24 ca i diameter.
3. Grovhacka nötterna och smält smöret.
4. Blanda ihop alla de torra ingredienserna och tillsätt sedan äggen och det smälta smöret.
5. Bred sedan ut smeten i foren och grädda den i ca 30 minuter.
6. När det är ca 5 minuter kvar på kakan i ugnen så kan du börja blanda ihop glasyren i en kastrull (Dock inte vaniljsockret och smöret!!) och koka den kraftigt i ca 4 minuter eller tills den tjocknat lite.
7. Ta bort kastrullen från värmen och blanda i vaniljsockret och smöret. Rör sedan om till en slät glasyr.
8. Ta ut kakan ur ugnen och häll över den varma knäckglasyren. Ställ sedan in kakan i ugnen igen och grädda i ca 7 minuter eller tills glasyren bubblar.
9. Låt kakan svalna och skär sedan upp den i bitar, ät och njut!
 
 
Lycka till!