Kanelbullar

 
 
Recept:
 
Degen:
1ägg
200 gram smör
1 1/2 dl strösocker
50 gram jäst
1/2 tsk salt
ca 16 dl vetemjöl (det kan gå åt mer)
5 dl mjölk
 
Innehållet:
Ca 100 gram  RUMSVARMTsmör
ca 1 1/2 dl strösocker
ca 3 msk kanel
ca 3 tsk vanilsocker
 
 
1. Smält smöret i en kastrull häll sedan i mjölken och värm till 37°. Glöm inte bort temperaturen då jästen dör vid 50°!!
 
2. Smula sönder jästen i en degbunke som rymmer ca 3 l. Tillsätt smör & mjölkblandningen och rör om tills jästen har löst upp sig. 
 
3. Tillsätt då ägget, salt, strösocker och vetemjölet dock inte allt vetemjöl utan spara ca 2 dl som du kan använda till utkavlingen. Arbeta degen kraftigt i bunken eller använd en hushållsassistent. Om du arbetar degen för hand så ska den arbetas i ca 8 minuter. I maskinen tar det istället ca 4 minuter. 
 
4. Är degen fortfarande kladdig så häll i mer mjöl. När degen är färdig så ska den vara blank och smidig, inte så kladdig.
 
5. Nu ska degen jäsa i en bunke med en ren handduk över på en varm och dragfri plats i ca 35-40 minuter. Tills degen är dubbelt så stor som innan.
 
6. När nu degen har jäst i ca 35-40 minuter så tar du upp den och knådar den på ett mjölat bakbord. Efter att du har knådat degen så ska du dela degen i lagom stora bitar och låta dem vila i ca 5 minuter innan du kavlar ut den. Glöm inte bort att starta ugnen på 250°.
 
7. Blanda ihop kanel, vaniljsocker, rumsvarmt smör till en smet.
 
8. Kavla nu ut degen och bre på kanelblandningen. Rulla sedan ihop degen på långsidan och skär degen i lagom stora bitar och lägg dem i en bullform och ställ in i ugnen grädda i ca 5-10 minuter Håll koll under tiden, det kan gå väldigt snabbt!!
 
 
Lycka till!!