20år i giftemåls-tårta

 
 
Gjorde en "bröllopstårta" till mamma & pappa som firar att de har varit gifta i 20år idag =)
 
(Jag använde mig utav en hjärtformad form, men det går lika bra med en rund!)
 
Recept
Till två stycken bottnar:
 
Vaniljsockerkaka:
280 gram lättsaltat smör, mjukt
280 gram strösocker
5 vispade ägg
2 tsk vaniljsocker
280 gram extra fint vetemjöl
3 msk mjölk
 
 
1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj och klä lämpliga formar. Lägg smöret och strösockret i en bunke och vispa med en elvisp tills röran är krämig och mycket ljus.
 
2. Rör ned de vispade äggen lite i taget så att smeten inte skär sig, skulle den skära sig så ha i lite av vetemjölet.
 
3. Blanda vanlijpulvret och mjölet i en egen bunke. Sikta ned blandningen i den andra smeten och rör försiktigt med en stor sked. Rör sedan ned mjölken. Dela upp smeten i två stycken formar (har du bara en så kan du grädda i två omgångar) och försök att få smeten så jämn som möjligt och grädda den sedan i 35-40 minuter eller tills ytorna känns fasta.
 
4. Dra längs kanterna med en kniv så att kakorna lossnar från kanten, vänd sedan upp dem på ett galler för svalning.
 
Smörkrämen:
 
100 gram osaltat smör
150 gram florsocker
1 msk hett vatten
 
1. Lägg smöret i en bunke och rör det mjukt med en elvisp. Tillsätt florsockret och rör smeten tills den är jämn och krämig.
 
2. Tillsätt hett vatten och rör tills smeten är mjuk och fluffig.
 
Sockerpasta:
 
En äggvita
2 msk glykossirap
Ca 625 gram florsocker
 
1. Lägg äggvita, glykossirap och 100 gram av florsockret i en bunke och rör om.
 
2. Rör gradvis ner mer av florsockret tills smeten inte går att röra mer.  Vänd upp sockerpastan på en bänk pudrad med florsocker och knåda in florsocker tills sockerpastan är jämn och mycket fast.  Om sockerpastan är för mjuk så blir den klibbig och svår att kavla ut. Ska du inte använda sockerpastan direkt så slå in den ordentligt i plastfolie.
 
(Skulle du inte ha tid eller ork så går det att köpa färdig marsipan i en vanlig matbutik)
 
 Hallon eller blåbärsmousse
 

500 gram blåbär eller hallon
3 dl grädde
1 dl florsocker
4 tsk citronsaft
4 stycken gelatinblad
 
1. Mosa bären och sila bärsmeten så att den blir till en slät sås/saft. Vispa sedan grädden hårt.
Smält det blötlagda gelantinet i blåbärs- eller hallon saften, tillsätt citron och florsocker till blandningen och rör om. Vänd sedan ned blåbärs- eller hallonsaften i grädden.
Ställ i kylen tills dess att den stelnat. 
(Skulle den inte stelna så kan man ha i marsan pulver tills den blir så tjock som du vill ha den)
 
 
Rosorna, bladen, ringarna, småblommorna, kannerna & texten
 
Ett paket vit figurmarsipan
Röd karamellfärg
Grön karamellfärg
Gul karamellfärg
Silverkulor i två olika storlekar 
Röd tårtpynt
Runda pepparkaksformar i olika storlekar
Tandpetare
Kakform formad som ett litet löv/blad 
 
Rosorna:
1. Färga en del av den vita marsipanen med röd karamellfärg ( det kommer troligtvis att bli rosa och inte röda rosor) och kavla sedan ut den så tunn som möjligt men ändå inte för tunn. Ta en liten bit av marsipanen och rulla till en liten boll. Ta en rund pepparkaksform, ta en ganska så liten och tryck ut en runt ring i marsipanen och fäst den på den lilla "bollen" fortsätt att göra så och vill du ha ännu större än vad den är just nu så kan du ta större och större pepparkaks formar och fästa på rosen fram tills du tycker att den är en bra storlek.
 
Ringarna:
1. Ta en liten bit av figurmarsipanen och färga den gul. Kavla sedan ut den ganska tunn och smal, och sätt ihop ena ringen ände i ände, inte för stor bit för då blir ringen jättestor. Och gör sedan samma sak med nästa, fast på denna kan du sätta en stor silverkula i mitten på ringen och två mindre på sidorna om du vill.
 
Bladen:
Ta en lite bit av figurmarsipanen och färga den grön. Kavla ut den ganska så tunn. Har du inget mått som ser ut som blad så kan du skära ut blad. Ta sedan en tandpetare och "skär" i bladet så att det blir som ådror.
 
Kannorna (den vita blomman med gult innuti):
Skär ut en rund ring i den vita marsipanen, och rulla den så att den får formen av en kanna och ta sedan en del av den gula marsipanen om du har någonting kvar, annars kan du färga lite mer och forma den som en "pinne" och tryck in den i mitten av den vita marsipanen. 
 
Små vita blommor:
Skär ut blommor i olika storlekar och tryck i en silverkula i mitten.
 
 
 
Nu har du alla de ingridienser som du behöver för att få ihop tårtan, så börja med att lägga en botten på ett fat och ovanpå det så lägger du hallon eller blåbärs mousse, sedan lägger du den andra botten ovanpå det, och på det så brer du på smörkrämen och sedan är det dags för sockerpastan eller om du har valt att köpa marsipan, antingen eller , nu ska iallafall den på ovanpå tårtan. Sedan är det bara att dekorera så som du själv vill.
 
Lycka till!!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: